"Stàpàneste focul ca pasiunea sà nu se stingà niciodatà!``

Întotdeauna împărțită între muzică și artele plastice, am ajuns la email prin pasiunea pe care o aveam pentru icoanele bizantine.

Atrasa de culoare, am decis să-mi fac din aceasta meseria. Timp de 3 ani am lucrat în atelierul unui marstru care a practicat această profesie interesantă de mai bine de 30 de ani și cu care am învățat totul.

Email cuptor

Lucrarea din email pe cupru

Emailul brut se gaseste sub formă de cristale. Aceste cristale sunt lovite astfel încât să se obțină o pudra (pulbere) fină. Apoi poate fi amestecata cu apă sau depusa direct pe suprafața care urmează să fie acoperită. Munca mea se face pe o bază metalică, de obicei în cupru, și uneori în aur, în argint.

Odată ce placa este gata să primească pudra de email, continuăm să așezăm și să coacem succesiv culorile. Coacerea, care este între 750 și 850 °, dezvăluie culorile finale ale emailului, precum și intensitatea strălucirii sale. În primul rând, începem coacerea cu culorile reci (dure) albastru, verde, violet care necesità o temperatura ridicatà de coacere (850 °) si terminàm cu culorile tandre (calde) care au nevoie de o temperaturà mai scàzutà de coacere.

Prin urmare, o piesà terminatà poate suporta pànà la opt treceri prin cuptor, deci opt coaceri la diferite temperaturi.

Steliana bijuterii din cupru
Atelier de bijuterii din cupru

Arta emailării, magia focului

Trecerea timpului petrecut îin atelier mà face sà redescopar în fiecare zi “magia focului” care, pentru câteva secunde mai mult sau mai puțin în cuptor, accentuează nuanțele, dezvăluie structurile, exacerbează culorile … fiecare creație își afirmă unicitatea. Am abordat această pasiune ca un copil care se joacă cu materia, cu focul care îmi animă spiritul.

Deci, în Bârlad, judetul Vaslui, între Iasi și Bacau, mi-am înființat cu bucurie atelierul de creație . De la inspirații contemporane la celtice sau medievale, de la pictură la bijuterii, creațiile mele sunt unice în diversitatea formelor și culorilor inspirate de arta nobilă a emailului.

De asemenea, îmi expun creațiile ocazional în Franta pe Tàrgurile de Crăciun, Festivalurilor medievale sau al Zilelor Patrimoniului European.

Steliana de Perie