Emailarea este o artă antică în istoria omenirii, unele tehnici datează de mai bine de 10.000 de ani… multe tradiții și cunoștințe legate de emailurile pe cupru au înflorit fiecare pe cont propriu. Astăzi, cunoașterea diferitelor tehnici de emailare face posibil să fim din ce în ce mai creativi.
Diferitele tehnici de emailare pe cupru
Două tehnici marchează în principal lucrarea enamellerului secolului al XXI-lea :
Școala cloisonne: emailul se numește “cloisonne” atunci când un fir metalic vine să delimiteze câmpul viitoarei bijuterii. Maestrul emailor depune pudra de email în diferitele delimitări ale plăcii metalice prelucrate.
Champlevent este o metodă de prelucrare a emailurilor pe cupru care constă în depunerea pudrei de email în zonele care au fost săpate în metal. Stâlpi (unelte de gravat) și dălți de artizanat sunt folosite pentru a modela metalul. Champlevé este, de asemenea, una dintre cele mai vechi tehnici ale omenirii.

Deși cele două tehnici anterioare menționate sunt larg răspândite, există încă alte domenii de exprimare în arta emailării. Acestea includ :
Emailarea pictată : unde pudra de email fin măcinatà este amestecatà cu ulei pur devenind o pastà finà.
„La pique à jour”: aproape de vitraliu, se folosesc emailuri transparente.
Ciocnirea rotundă: foarte puțin folosită în zilele noastre datorită dificultății sale, permite adaptarea smalțului la suprafețe concave sau convexe.

Tehnica de emailare a cuprului cu o torță
Pentru a fixa, a topi și a le da colorarea, emailurile pe cupru au nevoie de temperaturi ridicate care pot fi atinse cu torța. Dacă este o plăcere pentru ochi, este o tehnică deosebit de periculoasă și ale cărei rezultate sunt uneori aleatorii.
În videoclipul de mai sus, un exemplu de emailare cu torța >>
Tradiția emailurilor pe cupru coapte în cuptor
Deși mai puțin spectaculoasă decât tehnica tortei, tehnica cuptorului este cea mai tradițională, dar și cea care obține cele mai bune rezultate. Este cea folosită în atelierul Stelianei de Perier. Temperatura care trebuie atinsă variază între 750 și 900°. Puteți găsi pe pagina noastră Atelier de emailare câteva imagini ale cuptorului nostru.
În videoclipurile opuse, un exemplu de gest ancestral în cuptor >>
Unele imagini ale emailurilor pe cupru din atelierul nostru